Lindex investerar i Spacerpad

Binda i handen på flicka i mörkröda kläder

– Att Lindex går in som majoritetsägare med kompetens och kapital innebär att vi får mer muskler. Det behöver vi för att kunna utveckla och kommersialisera Spacerpad, säger Karin Högberg, universitetslektor i vårdvetenskap vid Högskolan i Borås.

Utvecklingen av Spacerpad startade 2016 av Karin Högberg och Lena Berglin, docent i textildesign och textilteknologi vid Textilhögskolan. Deras projekt har i flera omgångar finansierats av Sparbanksstiftelsen Sjuhärad, Chalmers innovationskontor och på senare år Vinnova. Under åren har Spacerpad väckt såväl nationellt som internationellt intresse. 2020 listade Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin Spacerpad bland svenska forskningsprojekt med stor potential inom hållbarhet. Samma år träffade forskarna FN-organet UNFPA samt nobelpristagaren och grundaren av Panzi-sjukhuset Denis Mukwege.

– Nästa mål är vår första order, där bindorna ska användas i det internationella arbetet med att främja menshälsa. Mitt hjärta klappar för slutanvändaren, så det blir min uppgift att se till att bindorna kommer dit, säger Karin Högberg, som tillsammans med Lena Berglin nu kommer att vara delvis tjänstlediga från högskolan för att arbeta med företaget.

Se filmen om Spacerpad (från 2019)

Vänligen Acceptera dina cookies för att titta på innehållet.

Se filmen om Spacerpad – bindan som motverkar mensfattigdom

 

Om Spacerpad
Spacerpad ser ut och känns som en vanlig binda, men istället för att vätskan sugs in i textilfibrerna, lägger den sig emellan fibrerna. Den unika konstruktionen håller vätskan, som lätt sköljs ur med lite vatten. Bindan torkar snabbt och är hygienisk.

Kontakt och läs mer

Karin Högberg
Lena Berglin

Lindex satsar på femtech: ”En riktig game changer” (Market.se)
Projektet Spacerpad Steg2