Utbytesstudier down under – Melbourne slutar aldrig att överraska

Utbildningsprogram: Textil produktutveckling och entreprenörskap
Partnerlärosäte: Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT)

Varför ville ni genomföra en utbytestermin?

Hugo:  Jag såg det som en bra erfarenhet för mitt CV, men även för personlig utveckling. När man får chansen att åka utomlands genom högskolan tycker jag att du ska ta den.

Anna: Jag såg det som ett roligt och lärorikt sätt att ta del av ett annat lands kultur och få möta människor från hela världen.

Hur kommer det sig att ni valde RMIT?

Anna: Jag reste runt i Australien 2018 och ville mer än gärna tillbaka, så jag såg det som ett ypperligt tillfälle att åka tillbaka men med ett syfte. Kursutbudet var också en stor anledning att jag valde RMIT.

Hugo: För mig var det viktigt att fortsätta med en textil utbildning under utbytet. RMIT har även ett enormt utbud av kurser som du kan välja bland så att få läsa en kurs som du trivs med är inte så svårt.

Terminerna ser lite annorlunda ut i Australien, hur var det att börja redan i juli?

Hugo: Det kändes bra även om det var lite läskigt att åka så pass mycket tidigare än alla andra och tråkigt att missa en del av den svenska sommaren. Men vi slutar nu i november i stället och får ledig tid då för att exempelvis kunna jobba, resa eller tänka på examensarbetet. Trots att vi har studier här så känns det ofta som vi har semester också.

Vad är de största skillnaderna mot att studera i Borås?

Hugo: Här läser vi fyra kurser samtidigt, tempot är något långsammare emellanåt, men man bollar mellan olika saker samtidigt med så många kurser. Sen upplever jag att man i vissa fall behandlas mer som förstaårsstudenter man har inte alltid samma tillgång till utrustning och labbsalar som hemma.

Anna:  Du behöver vara strukturerad för att hinna med allt. Hemma har alla kurser en röd tråd, men här blir det mer variation och på varierad nivå.

Synen på hållbarhet är också annorlunda här och du kommer undan med att bara ha en “hållbar tanke” utan att faktiskt skapa en hållbar produkt. Jag upplever att mycket av det som de pratar om idag kring hållbarhetsfrågor, det pratade vi om hemma för några år sedan.

Vad läser ni för kurser?

Hugo: Jag läser två kurser som är mer praktiska och ägnar ungefär hälften av tiden i datorsalen eller printlabbet. Sedan läser vi båda ett par kurser som heter Fashion AI, som är väldigt futuristisk, och Fashion and Luxury Brand Management, som är mer teoretisk. Det är ganska stora skillnader mellan kurserna, men det är bara positivt så det blir en bra variation.

Jag känner mig nöjd med mina kursval. Dels har jag fått utöva mina kunskaper och sätta det jag lärt mig i Sverige på prov, dels har jag lärt mig helt nya program som jag aldrig har jobbat med.

Anna: Jag läser en kurs i modevetenskap och en kurs i inköp där vi pratat mer djupgående om sourcing, vilket har varit intressant. AI-kursen erbjuder något helt nytt om hur du kan använda Artificial Intelligence inom textil. Jag är jättenöjd med mina kurser.

Vad tar ni med er från ert utbyte?

Anna: Alla kontakter vi fått med både andra utbytesstudenter och australiensare samt att ha fått ta del av ett annat lands kultur på ett naturligt sätt.

Hugo:  Det har varit jätteinspirerande att få träffa andra studenter och se vad de har för bakgrund, stil och värderingar. Jag har lärt mig att se mode ur ett bredare perspektiv och inte enbart utifrån ett svenskt perspektiv.

Vad har ni för rekommendationer till andra studenter som överväger ett utbyte?

Hugo: Om det gäller ett utbyte i Melbourne, försök att tidigt upptäcka staden. Detta är staden som aldrig sover, du hittar hela tiden mer att göra,det tar aldrig slut. Melbourne har många områden som skiljer sig mycket från varandra, försök att uppleva dem alla. Lär sedan känna annat folk än svenskar. Det kan kännas tryggt att bara umgås med svenskar, men då får du inte del av det kulturella utbytet på samma sätt.

Anna: Det kan verka omständligt till en början när du sitter hemma med ansökan men du kommer inte att ångra en sekund när du väl är på plats. Jag rekommenderar alla att åka på utbyte, speciellt till Melbourne. Det är en otrolig stad med hur mycket som helst att upptäcka.

Länkar: