Gear Shift får Stora Hållbarhetspriset 2023

Foto från vänster: Felix Ljungberg, Sparbanken Sjuhärad, Birgitta Losman, juryns ordförande, Science Park Borås, Högskolan i Borås, Andreas Lycken, vd och delägare, Gear Shift, Daniel Eres, delägare, Gear Shift.

– Att ha tilldelats det här priset är en stor ära, särskilt med tanke på att det var många nominerade. Det är ett bevis på att det vi gör är bra, och hela vår affärsidé bygger ju på hållbarhet och återbruk, säger Andreas Lycken, vd och delägare på Gear Shift.

Vad betyder hållbarhet för Gear Shift?

– För vår del handlar det om att ta väl hand om de resurser som finns inom världen för arbetskläder, och att använda resurser smartare. Både ur ett ekonomiskt perspektiv för våra kunder och för att plagg ska kunna återanvändas. Vi arbetar dessutom smart logistiskt och har ett hållbarhetstänk hela vägen genom kedjan. Ett exempel på det är våra mobila showroom, i stället för att anställda ska åka en och en och prova ut arbetskläder, förklarar Daniel Eres, delägare på Gear Shift.

Vad har ni lärt er i ert hållbarhetsarbete?

– Vi har lärt oss mycket, framför allt att vi behöver skapa incitament till att välja hållbart och att det inte alltid är självklart i dag att välja ett mer hållbart alternativ. Där försöker vi visa vägen, att det kan vara både smidigt och effektivt att välja hållbart, och att det finns mycket att tjäna på att återbruka när det är möjligt, säger Daniel Eres.

Vilka svårigheter har ni stött på?

– Något som har varit svårt är att vi har det så bra i Sverige, för om dina arbetskläder går sönder så får du nya. Då är det svårt att motivera en anställd till att skicka sin byxa på lagning i stället för att beställa nya byxor. Att vi som företag har lösningar för återbruk räcker inte – det krävs också att medvetenheten vaknar hos företagen, att de motiverar anställda att skicka sina kläder på lagning och att det sker en förändring i den kulturen, säger Andreas Lycken.

Hur ser hållbarhetsarbetet ut framöver?

– Vi hittar hela tiden nya idéer att testa för att utveckla vår verksamhet, alltid med återbruket och det cirkulära tänket som kärna. Fokus ligger mycket på att förfina våra tjänster och förenkla processen för våra kunder för att fler ska välja att återbruka i större utsträckning, säger Daniel Eres.

Vad har ni för tips till andra som funderar på att utveckla, eller starta, företag med den här typen av hållbarhetsfokus?

– Ibland fastnar nog många i att göra precis allt rätt, eller att det inte spelar någon roll vad jag som enskild person eller enskild företagare gör. Där behöver vi tänka om, du kanske inte kan rädda världen, men vi alla kan inspirera, välja bättre alternativ och skapa en kedjeeffekt, säger Andreas Lycken.

– Jag tror också att många företagare har många bra idéer, men försöker hitta ekonomisk lönsamhet i hållbarhetsarbetet. Och det kan vara väldigt svårt, det är kanske inte det mest hållbara som du som företagare tjänar pengar på. Då är det viktigt att förstå att hållbarhetsarbetet är betydelsefullt på andra sätt och skapar andra mervärden som kanske inte alltid är ekonomiska, betonar Daniel Eres.

Hur kommer ni att använda prispengarna?

– Vi har pratat ett tag om att vi skulle vilja ta fram en app. Tanken är att appen ska förenkla processen både för oss och för kunden, exempelvis att kunden ska kunna se status på plagg som lämnats in för lagning, och vi vill dessutom kunna automatisera vissa bitar av arbetet och samla allt på samma ställe. Vi vill också skapa lite roliga funktioner som motiverar våra kunder till återbruk, berättar Andreas Lycken.

Juryns motivering:

”Med en innovativ affärsmodell bryter årets pristagare ny mark och är med och förändrar en bransch med stora utmaningar. Det företag som juryn för Stora Hållbarhetspriset i år beslutat att uppmärksamma är en liten, men viktig, kugge i den nya cirkulära ekonomin. Företaget står för ett modigt entreprenörskap och inspirerar både Borås och omvärlden att våga förändra. Med förlängd livslängd i fokus, den åtgärd i de textila värdekedjorna som ger allra störst miljöeffekt, påverkar årets pristagare beteenden och normer samtidigt som lönsamma affärer skapas. 2023 års Stora Hållbarhetspris tilldelas Gear Shift.”

Läs mer

Utmärkelsen Stora Hållbarhetspriset har inrättats av Borås Näringsliv, Högskolan i Borås, Borås Stad och Sparbanken Sjuhärad genom sin ägarstiftelse för att inspirera och uppmuntra till hållbar utveckling som genererar tillväxt. Priset delas ut till företag i Borås som arbetar på ett utmärkande sätt med de tre dimensionerna miljö, människor och ekonomi inom hållbar utveckling och har gjort hållbarhetsarbetet till en naturlig och integrerad del av sin verksamhet. Prissumman är 100 000 kronor.

Juryn består av representanter som brinner för hållbar utveckling:

  • Birgitta Losman, Science Park Borås, Högskolan i Borås (ordförande)
  • Sara Thiel, Borås Stad
  • Felix Ljungberg, Sparbanken Sjuhärad
  • Sandra Roos, Kappahl
  • Tommy Jonestål, Sparbanken Sjuhärad

Läs nyhet om vinnaren av Stora Hållbarhetspriset 2022: Speed

Läs nyhet om vinnaren av Stora Hållbarhetspriset 2021: Modexa

Om Gear Shift
Gear Shift är en återförsäljare av arbetskläder, med fokus på miljövänliga lösningar. Företaget startade år 2020 och har 3 anställda, varav 2 arbetar i företaget på heltid. Med hjälp av rullande showroom, lösningar för återbruk och lagning av befintliga arbetskläder har företaget siktet inställt på hållbarhet, ökad livslängd och cirkularitet i värdekedjan för arbetskläder.

Foto fr. v.: Felix Ljungberg, Sparbanken Sjuhärad, Birgitta Losman, juryns ordförande, Science Park Borås, Högskolan i Borås, Andreas Lycken, vd och delägare, Gear Shift, Daniel Eres, delägare, Gear Shift.