Är du intresserad av att utveckla kunskaper och förståelser av ledarskap och organisering inom vård och omsorg så är denna utbildning kanske av intresse för dig. Du får grundläggande kunskaper för att kunna arbeta administrativt eller som ledare inom vård och omsorg. Under dessa 30 högskolepoäng (hp) studerar du organisationsteori, vårdledarskap, hälsoekonomi och lagar inom vård och omsorg. I kursen ingår också att värdera konsekvenser av förändringar inom vård och omsorg.
Välkommen till Akademin för Vård, arbetsliv och välfärd och kursen Vård- och omsorgsadministration 1, 30 högskolepoäng (hp), halvfart, distans
Kursen är indelad i följande delkurser:
- Delkurs 1. Vårdens och omsorgens organisering och styrning 7,5 hp
- Delkurs 2. Vårdledarskap 7,5 hp
- Delkurs 3. Hälsoekonomi 7,5 hp
- Delkurs 4. Vårdens lagar och förvaltning 7,5 hp
Första delkursen startar tisdag den 31 augusti 2021. Introduktionen startar klockan 10.00 och beräknas pågå till cirka klockan 16.00. Syftet med introduktionen är att ge er en översikt av kursens innehåll samt en introduktionsföreläsning inom ämnesområdet. Under kursintroduktionen kommer även en genomgång av lärplattformen Canvas att ges. Introduktionen kommer att ges på distans via Zoom. Länk till Zoom läggs ut på lärplattformen i god tid före kursintroduktionen. Läs mer om Canvas och Zoom längre ner på den här sidan. Övriga kursstarter kommer att vara tisdagarna 9 november, 18 januari, samt 29 mars.
Samtliga kursen kommer att avslutas med ett seminarium på förmiddagen samma dag som introduktionen till nästa delkurs sker. Ett avslutande seminarium för delkurs 4 är förlagd till 31 maj 2022. Under hösten kommer samtliga introduktioner och examinationsseminarier enbart att erbjudas via Zoom, inga fysiska träffar på Högskolan i Borås kommer att ske. De fem datum för introduktion/examinationsseminarium är de enda som är schemalagda. I övrigt kommer kursen att kunna läsas helt på egen hand, när det passar dig bäst att förlägga dina studier.
Distansstudier innebär att du utifrån kursens upplägg förutsätts planera och fördela din studietid, för att sedan självständigt genomföra dina studier. För att du ska kunna planera och genomföra dina studier på bästa möjliga sätt är det viktigt att du avsätter den tid som ditt studieval motsvarar dvs. 20 timmar/vecka för halvtidsstudier, tid både för inläsning av litteratur och skrivande av inlämningsuppgifter. Till ditt stöd finns litteraturanvisningar, inspelade föreläsningar och diskussionsfrågor. Aktuell litteraturlista finner du i kursplanen, som du hittar här:
Kursplanen
Vi kommer under kursens gång att använda oss av lärplattformen Canvas. På Canvas finner du all information om kursen och inlämningsuppgifter. För att kunna logga in på Canvas måste du skapa studentkonto/ID samt registrera dig på kursen, mer information hittar du här:
Ny student
Här kan du läsa mer om Canvas:
Information om Canvas
Introduktion och examinationsseminarier kommer att ske via webbkommunikationssystemet Zoom. Därför är det viktigt att du har tillgång till dator med stabil internetuppkoppling, kamera, hörlurar och mikrofon. Du kan läsa mer om Zoom här:
Information om Zoom
För er som är studieovana kan denna bok vara en bra start att läsa innan kursstart:
Bergman, M. & Israelsson, B.-M. (2018). Att studera på Högskolan – studieteknik och motivation på vägen. Studentlitteratur.
Har ni frågor under sommaren innan kursstart vänd er till a2@hb.se
Du hittar samlad information om dina studier på den här sidan:
Ny student
Välkommen till kursen!
Hälsningar
Johan Florén och Sara Larsson Fällman, kursansvariga
Filosofie kandidatexamen
Det finns möjlighet att läsa totalt 90 hp i ämnet Vård- och omsorgsadministration (kurserna 1-3). Dessa 90 hp kan ingå i en kandidatexamen som omfattar 180 hp. För mer information om kandidatexamen kontakta studievägledare.
Innehåll
Kursen är indelad i fyra delar:
1.Vårdens och omsorgens organisering och styrning, 7,5 hp
Här behandlas organisationsteorier med koppling till vård- och omsorgsområdet. Olika organisations- och styrformer belyses och problematiseras utifrån hållbar utveckling.
2. Ledarskap inom vård och omsorg, 7,5 hp
Olika teorier och modeller för ledarskap inom vård och omsorg studeras. Ledarskapets roll belyses och problematiseras utifrån genus, mångfald och hållbar utveckling.
3. Hälsoekonomi, 7,5 hp
Kursen behandlar hälsoekonomiska begrepp och teoriers användbarhet inom planering, styrning och utvärdering. Hälsopolitiska mål och prioriteringar värderas utifrån etik, genus, mångfald och hållbar utveckling såväl nationellt som globalt.
4. Vårdens och omsorgens lagar och förvaltning, 7,5 hp
Kursen utgår från ett samhällsperspektiv, där politiska och sociala reformers betydelse för vårdens och omsorgens utveckling lyfts fram. Inom kursen behandlas förvaltningskunskap, demokratibegreppet och lagstiftningen inom vård och omsorg.
Observera
Fem träffar anordnas i Borås men kursen kan också genomföras helt på distans via Zoom (eller motsvarande).
Kursinformation
Termin:
Hösten2021
Kurskod:
61VA11
Typ av kurs:
Fristående
Studietakt:
Deltid 50%
Studietid:
Dag
Studieort:
Ortsoberoende
Studieperiod:
2021-08-31 — 2022-06-05
Observera
Fem träffar anordnas i Borås men kursen kan också genomföras helt på distans via Zoom (eller motsvarande).
Kontakt
Kursen ges vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd (A2).
Har du frågor under din utbildningstid, kontakta utbildningshandläggare via:
E-post: a2@hb.se
Telefon: 033-435 4012 (telefontid varje vardag kl. 10:00–12:00)
Har du frågor kring val av studier och kommande arbetsliv?
Kontakta studie- och karriärvägledningen
Kursansvarig: Sara Larsson Fällman
Dokument