Ny student
Välkommen till Högskolan i Borås, kul att du valt att studera hos oss! Det är en hel del att hålla reda på som ny student, här har vi samlat det du behöver ha koll på.
För att inte missa viktig information är det viktigt att du tar del av innehållet på denna sida. Det första du behöver göra är att följa vår steg-för-steg-guide som beskriver vad du ska göra innan terminsstart.
Steg-för-steg guide
I vår Steg-för-steg-guide hittar du information om vad du behöver göra och i vilken ordning. Från att registrera dig på din utbildning, så att du behåller din plats, till användning av lärplattformen när du väl börjar din utbildning.
Praktisk information till dig som är ny student
Hitta boende
Letar du en studentbostad? Då har du har flera boendeformer att välja på. Kanske är det sociala biten i en studentkorridor som passar dig bäst - eller så kanske du letar efter friheten som en studentlägenhet ger. Här finns tips på hur du hittar ett studentboende.
Hitta i lokalerna
Högskolans lokaler indelade i hus som benämns med bokstäver: A-E, H, J-N, S-U. Varje våning har ett nummer där entrévåning är våning 2. Hissarna/Trapphusen benämns T1, T2 etc. Det finns kartor som underlättar för dig att hitta rätt. Här hittar du kartor över högskolan.
Introduktion för nya studenter
Högskolan i Borås anordnar tillsammans med Studentkåren aktiviteter för att välkomna nya studenter. Så gör plats i din kalender för fullspäckade introduktionsveckor. Läs mer om introduktionsaktiviteterna här.
Lunchrum
Det finns lunchrum i samtliga byggnader. Läs mer om våra lunchrum.
Parkering
Högskolan i Borås tillhandahåller ingen parkering men eftersom högskolan ligger mitt i centrum av Borås finns många möjliga parkeringar att välja på. Här hittar du en parkeringskarta över Borås Stad (extern länk)
Restauranger
Det finns restaurang/café i samtliga byggnader, med olika utbud av mat på campus. Du har möjlighet att kan köpa lunchkuponger om du önskar.
Ekonomi
Det är inte alltid lätt att få pengarna att räcka när man är student. Vi har samlat information om studiemedel, hur du går till väga om du blir sjuk och andra tips på vad du kan tänka på när det gäller din ekonomi. Mer om tips för din ekonomi.
Utlandsstudier
Du som är student vid Högskolan i Borås har flera möjligheter till studier utomlands inom ramen för dina studier. Tala med din utbildnings internationella samordnare om vilka regler som gäller för studenter på ditt program och hur utlandsstudier skulle kunna se ut för dig. Mer information om att studera utomlands.
Information om din utbildning
Kursplan och litteraturlistor
På kurs- och programtorget hittar du kursplaner och litteraturlistor. Du får även en översikt över vilka kurser du ska läsa det närmsta året. Du väljer din utbildning och sedan starttermin för att hitta rätt information. Material specifikt för din utbildning hittar du på kurs- och programtorget.
Mitt schema
I verktyget KronoX ser du ditt schema. Sök fram ditt schema genom att skriva in kursens eller programmets namn under fliken Schemaguiden A-Ö eller gå till fliken Avancerad sök. För att se ditt schema behöver du först skapa ett studentkonto. Läs mer om hur du hittar ditt schema i KronoX
Möjligheter till stöd
Högskolan erbjuder ett varierat och omfattande stöd till dig som är student här hos oss. Under din studietid kan du till exempel få stöd i form av språkpedagogiskt stöd, studie- och karriärvägledning, studenthälsa, IT- support, studieplanering samt riktat pedagogiskt stöd om du har en funktionsvariation. Allt för att du ska få en bra och hållbar studietid och vara väl förberedd för arbetslivet eller fortsatta studier.
Teknisk information
Trådlösa nätverket
Det trådlösa nätverket ”EDU-roam” finns tillgängligt i största delen av högskolans lokaler och ger dig som student tillgång till gratis trådlöst internet på högskolan. Läs mer om EDU-roam och skapa ett lösenord här.
Passerkort/lånekort
När du studerar på Högskolan i Borås behöver du ett passerkort för att komma in och ut i lokalerna. Taggen fungerar även som lånekort på biblioteket.
Ditt passerkort hämtar du i första hand i studentexpeditionen, men det är också möjligt att hämta det i biblioteket. När du kan hämta ut den står i ditt välkomstbrev.
Programvaror till studenter
Som student får du tillgång till en del programvaror för att underlätta dina studier. Bland annat har du tillgång till Office 365. Läs om hur du som student loggar in för att få Office 365
Det finns flera tillgängliga programvaror för alla studenter, men för några finns det bara avtal tecknade för en/flera utbildningar. Läs mer om vilka programvaror du har tillgång till här.