Välkommen till Förskollärarutbildning för pedagogiskt verksamma, (LGFUD24h), distansutbildning, 210hp!
Du som läser detta brev har valt att studera Förskollärarutbildning för pedagogiskt verksamma, distansutbildning. Vi är väldigt glada att kunna välkomna dig till en spännande tid som student vid Högskolan i Borås. Vi vill också gratulera dig till valet att utbilda dig till förskollärare, en profession som du i viss mån redan påbörjat, men nu ska få chansen att fördjupa utifrån både praktiska och teoretiska utgångspunkter. Målet är en förskollärarexamen och ett yrke med en rad roliga och utmanande ansvarsområden.
Program- och kursintroduktion på Högskolan i Borås 6 september kl. 08:30-16:00
Utbildningen innehåller upp till två obligatoriska campusförlagda träffar per termin. Träffarna sker på Högskolan i Borås. Du bokar resa och eventuellt boende på egen hand. Specifika datum för kommande campusträffar meddelas i god tid innan respektive kursstart.
Din allra första dag på utbildningen är fredag 6 september och då sker också den första campusträffen i Borås kl. 08:30-16:00 (i sal D211).Under denna dag kommer du få träffa kurskamrater, lärare och studentsupport för att ta del av viktig information om ditt program som helhet och specifikt om första kursen (se även information längre fram i brevet).
Höstterminen 2024
Under höstterminen 2024 (240902–250119) läser du den första kursen i utbildningen som heter Utbildningsvetenskaplig kärna I för pedagogiskt verksamma i förskolan (Cföb10). Specifik information om denna kurs finns tillgänglig i vår lärplattform Canvas och ges även under kursintroduktionen av kursansvariga Christina Rask-Swensson och Anneli Bergnell.
Schema i KronoX (första terminen)
Ha för varana att titta på schemat ofta för eventuella ändringar.
Kursplan och litteratur
Kursplan med litteratur: Till varje kurs hör en kursplan, med tillhörande kurslitteratur, som publiceras före kursstart på Kurs- och Programtorget. Vid kursintroduktionen görs en genomgång av kurslitteraturen i den första kursen, cföb10 ht24.
Första kursplanen
Utbildningsplan
Utbildningsplan LGFUD24h: Till varje utbildning/program hör en utbildningsplan där övergripande utbildningsmål för hela utbildningen är formulerade.
Utbildningsplan LGFUD24h
Varje termin innebär en ny kurs/er, ny kursplan med ny litteratur och ett nytt schema. Utbildningsplanen och dess mål gäller dock för alla terminer under din utbildning.
Undervisningen sker huvudsakligen på distans via nättjänsten Zoom och är förlagd till fredagar. Övriga studier sker via lärplattformen Canvas samt genom självständigt arbete och grupparbete. Direkt vid programstart kommer du att få information om och själv få pröva båda dessa digitala verktyg.
Läs mer om Zoom
Läs mer om Canvas på webbsidan Ny student
Du behöver inte börja dina studier eller läsa litteratur innan terminen startar. Däremot måste du registrera dig och skapa dig ett studentkonto, så att du direkt vid kursstart har tillgång till lärplattformen Canvas. Mer information om detta, finner du längre fram i detta brev.
Återigen välkommen! Vi ser fram emot att ta emot dig som student hos oss!
Programansvarig: Anneli Bergnell
anneli.bergnell@hb.se
Kursansvariga termin 1:
Christina Rask Swensson och Anneli Bergnell
Mer information om kurs- och programintroduktion 6 september kl. 08:30-16:00
Fredag 6 september 2024 kl. 08:30-16:00 är det dags för introduktion av både ditt nya program och din första kurs: Cföb10 ht-24. Vi ses på Högskolan i Borås i föreläsningssalen D211.
Hitta salen D211: Gå in via huvudentrén i Balder- högskolans äldsta byggnad (vid A, länk till karta nedan). Passera Balders restaurang till höger och receptionen till vänster. Följ korridoren fram, förbi toaletter (till vänster) och ytterligare en restaurang (höger). Håll höger när korridoren delar sig och strax därefter finner du sal D211 på höger sida.
Förberedelser? Vi önskar att du hunnit kika på den information som ligger på Canvas och som blir tillgänglig när du först skapat dig ett studentkonto och därefter registrerat dig (enligt informationen nedan). Du behöver inte förbereda dig mer inför denna träff, men du ska ta med dig någon form av digitalt verktyg. Vi rekommenderar en dator, då vi kommer bekanta oss med Zoom, högskolans digitala funktioner och lärplattformen Canvas. Funktionerna skiljer sig åt mellan dator- och mobilversionen. Har du inte någon dator som är bärbar, fungerar det givetvis också med mobil eller surfplatta.
Program: Ett utförligare program kommer senare på Canvas, men kortfattat startar dagen med en presentation av ditt program (programansvarig) och din kurs (kursansvariga). Du kommer även få tillgång till ett passerkort (medtag därför legitimation!). Passerkortet behöver du för att ta dig runt i lokalerna under denna och kommande campusträffar. Om du kommer till Borås tidigare, kan du själv hämta ditt passerkort på Studentexpeditionen (plan 3, B-korridoren). Du kommer också få möjlighet att träffa din kursgrupp och starta arbetet i din studiegrupp.
Lunch och fika på egen hand: I och runt högskolan på promenadavstånd finns flera bra lunchrestauranger som även erbjuder fika. Det finns även möjlighet att värma medhavd lunch.
Läs mer på webbsidan Lunch och fika
Vi vet av erfarenhet att den första campusträffen är mycket viktig för tillhörighet och för att lära känna nya vänner att exempelvis plugga tillsammans med.
Hjärtligt välkommen hälsar Christina och Anneli!
Karta över Campus
Registrera dig och skapa studentkonto
Du måste registrera dig för att inte förlora din plats på det program eller de kurser du har blivit antagen till.
När du registrerar dig på ett program eller kurs innebär det att du bekräftar din plats och har bestämt dig för att studera. Information skickas till CSN så att studiemedel kan betalas ut.
Du måste vara registrerad för att få delta i utbildningen och för att resultat ska kunna rapporteras in från tentamen, laborationer eller andra studieprestationer.
Samtidigt som du registrerar dig skapar du ditt studentkonto. Med studentkontot får du tillgång till de system du behöver för dina studier, exempelvis lärplattformen. Du får också tillgång till en studentmejl.
Följ instruktionerna om hur du registrerar dig och skapar ditt studentkonto
Så här hittar du ditt schema
Ditt schema inklusive hänvisning till plats för träffar hittar du i det digitala schemaverktyget KronoX. Notera gärna att ändringar i schemat kan ske med kort varsel. Ha därför som vana att kontrollera schemat i KronoX regelbundet.
Schema i KronoX
Lärplattformen Canvas
På webbsidan Ny student hittar du mycket bra information, bland annat om lärplattformen, Canvas, som du får tillgång till efter att du registrerat dig och skapat ditt studentkonto. Det är på lärplattformen vi lägger upp information om kurserna och där en hel del kommunikation mellan lärare och studenter samt mellan studenter sker.
Läs mer på Ny student
Inspark och preppvecka
Varje termin inleds med en inspark. Det är Studentkåren i Borås som ansvarar för de aktiviteter som ordnas.
Läs mer på studentkårens webb
Veckan innan utbildningarna drar i gång erbjuder högskolan ett antal informationspass som är bra för dig som är ny student att ta del av. Det kan finnas många frågor och funderingar inför terminsstart och här har du möjlighet att få svar på dina frågor och känna dig reda inför starten på dina studier.
Läs mer om preppveckan
Frågor?
Om du har frågor som rör din utbildning så kan du kontakta vår administration.
Vi har telefontid måndag–fredag, kl. 10:00-12:00. Du kan även kontakta oss via e-post. För att vi ska kunna hjälpa till så snabbt som möjligt är det viktigt att du i ämnesraden skriver vilken utbildning eller kurs du ska läsa.
Utbildning inom bibliotek, information, pedagogik och IT (A3)