Vi är väldigt glada att kunna välkomna dig till utbildningen i biblioteks- och informationsvetenskap (b&i) på masternivå vid Högskolan i Borås.
Masterprogrammet vänder sig till dig som har intresse av att arbeta med kvalificerat informationsarbete och utveckling av informationstjänster på olika typer av bibliotek, företag och myndigheter eller i andra kunskapsintensiva organisationer. Utbildningen gör dig anställbar och naturligtvis behörig för bibliotekarietjänster, men fäster inte särskild vikt vid någon särskild typ av bibliotek. Det är en utbildning som förbereder för såväl forskning som kvalificerat arbete av flera slag.
Kanske har du erfarenhet av t.ex biblioteksarbete sen tidigare, kanske är du ny inom detta område, det spelar ingen roll. Det händer mycket inom b&i-området och utmaningarna är många för att kunna utveckla, stödja och driva informationsintensiv verksamhet på ett ändamålsenligt sätt. Utbildningen kommer att skapa förutsättningar för dig att vara delaktig i, och kanske även ledande i, detta sammanhang.
Utbildningens innehållsliga karaktär kommer kanske att förvåna dig. Biblioteks- och informationsvetenskap är ett flervetenskapligt forskningsområde, så utbildningen innefattar kurser som kan upplevas mer som samhällsvetenskap eller datavetenskap än som humaniora, och innefattar studier av t.ex hur människor agerar i relation till information och hur samlingar av artefakter av olika typer kan beskrivas och organiseras för att göras (långsiktigt) tillgängliga. Utbildningen är förhållandevis ”tekniktung” och förutsätter en viss beredskap för de utmaningar som modern informationsteknik ger.
En god bild av forskningsområdet så som det gestaltat sig på Bibliotekshögskolan (BHS) kan du få av förteckningen på senare tiders avhandlingar som ges på högskolans webb.
Undervisningsformer
Programmet ges på helfart och med en variant av s k ”blended learning”, vilket innebär att mycket av kontakten mellan studenter och mellan studenter och lärare, samt undervisningen, kommer att ske via en lärplattform (som sedan höstterminen 2021 utgjorts av CANVAS). På lärplattformen finner du även kursinformation och stöd för ditt lärande, bl.a i form av inspelade föreläsningar. Den schemalagda undervisningen på plats i Borås är koncentrerad till ett fåtal intensiva dagar. Vi träffas i Borås för två tillfällen den första terminen – en vecka i september (16–20) och en vecka i november (18–22).
Under våren 2025 äger två kortare sammankomster rum. De två sista terminerna innefattar normalt en kortare träff per termin. Dessa dagar i Borås är viktiga, för att inte säga nödvändiga, för att klara kurserna. Särskilt gäller det utbildningens första termin. I vissa fall äger examination rum i Borås och då är närvaro obligatorisk. Om du bor i Borås eller i närheten finns goda möjligheter att använda utrustning och få handledning på plats på Högskolan och ta del av aktiviteter i Studentkårens regi även vid andra tider än under träffarna.
Utbildningens struktur och genomförande
Utbildningens första år
- Biblioteks- och informations-vetenskap som professions-och forskningsområde
- Introduktion till kunskapsorganisation
- Kulturpolitik
- Kontrollerade vokabulärer
- Användare och informationspraktiker
- Digitalisering för bevarandeoch tillgängliggörande
- Forskningsmetoder 1
Utbildningens andra år
- Information retrieval
- Utveckla och leda kultur- och informationsverksamheter
- Forskningsmetoder 2
- Informationssökning som professionell praktik
- Masteruppsats(Examensarbete)
Under första terminen kommer du att läsa fyra kurser där kurserna ges parallellt två och två, vilket även gäller följande terminer. Den fjärde terminen är ett undantag, som du ägnar helt och hållet åt ditt examensarbete.
Kursplaner med litteraturlistor för kommande termin (och därefter efterföljande terminer så småningom) hittar du på kurs- och programtorget Schema över tidsbestämda aktiviteter hittar du i KronoX, men observera att det tillkommer en del i schemat innan kursstart.
I kursplanerna anges för respektive kurs vilken kurslitteratur som är aktuell. Merparten av litteraturen är digitalt tillgänglig, men somligt är endast tillgängligt efter inloggning till bibliotekets tjänster, som du får tillgång till i samband med registreringen.
Programmet ges på helfart, vilket motsvarar ca 40 timmars studier per vecka. Fundera igenom innan terminsstart hur du ska hantera det om du kombinerar det med deltidsarbete (vi avråder bestämt från mer än 20 % arbete vid sidan av). Vi vet att kombinationen krävande arbete och studier är något som ofta orsakar problem. Att läsa en utbildning på avancerad nivå ställer höga krav på självständigt arbete och eget ansvar. Studierna bygger på att du under tidigare utbildning har tillägnat sig ett vetenskapligt tänkande och en förmåga att se kopplingar mellan teori och praktik. Det arbetar vi vidare med i utbildningen.
Programmet är upplagt så att det ger en bred grund att stå på, samtidigt som möjligheterna till specialisering och profilering är goda, främst genom sista terminens examensarbete.
Anknytningen till skilda professionella fält såväl som till forskningen inom ämnet är en viktig ledstjärna i programmets planering.
Utbildning på avancerad nivå meriterar också för forskarutbildning och därmed för att söka doktorandtjänster som utannonseras av högskolan.
Tidigare årskullars ytor på kurs- och programtorget, t.ex HT2023, kan sammantaget ge dig kursplaner med litteratur för kommande terminer (men var observant på att kursplaner kan revideras och att somliga kurser inte längre ges inom programmet).
Utlandsstudier
Inom programmet finns också möjlighet att genomföra en utbytestermin vid ett utländskt lärosäte. Det sker i så fall höstterminen 2024. Du byter då ut kurser som läses i Borås mot kurser som värduniversitetet erbjuder och får dem tillgodoräknade vid hemkomst.
Samtidigt kan du få ett Erasmusstipendium. Vid intresse, kontakta internationell koordinator via exchange@hb.se så tidigt som möjligt.
Kontakter med biblioteksfältet
För studenterna på masterprogrammet finns ett system med mentorskap där du som student under några terminer kan matchas med en ”mentor” som är yrkesverksam, främst inom biblioteksområdet. Du kommer att få mer information om detta när du påbörjar dina studier, men du kommer att behöva anhålla om att delta, tidigt under höstterminen, så fundera gärna igenom om det är något du vill engagera dig i. Det brukar innebära att mentor och student träffas ett par-tre gånger per termin och har varit ett mycket uppskattat inslag i utbildningen, trots att det inte är en del av den.
Vi hoppas dina studier ska bli inspirerande och berikande och ser fram emot att träffa dig i september i Borås.
Registrera dig och skapa studentkonto
Du måste registrera dig för att inte förlora din plats på det program eller de kurser du har blivit antagen till.
När du registrerar dig på ett program eller kurs innebär det att du bekräftar din plats och har bestämt dig för att studera. Information skickas till CSN så att studiemedel kan betalas ut.
Du måste vara registrerad för att få delta i utbildningen och för att resultat ska kunna rapporteras in från tentamen, laborationer eller andra studieprestationer.
Samtidigt som du registrerar dig skapar du ditt studentkonto. Med studentkontot får du tillgång till de system du behöver för dina studier, exempelvis lärplattformen. Du får också tillgång till en studentmejl, som det är viktigt att du håller koll på genom hela utbildningen.
Följ instruktionerna om hur du registrerar dig och skapar ditt studentkonto
Se vår Steg för steg-guide för nya studenter
Så här hittar du ditt schema
Schema i KronoX
Ditt schema inklusive hänvisning till plats för träffar hittar du i det digitala schemaverktyget KronoX. Notera gärna att ändringar i schemat kan ske med kort varsel. Ha därför som vana att kontrollera schemat i KronoX regelbundet.
Frågor
Om du har frågor som rör din utbildning så kan du kontakta oss programansvariga.
Mikael Gunnarsson, programansvarig
mikael.gunnarsson@hb.se
033 – 435 41 38
Emma Berge Kleber, programansvarig
emma.berge_kleber@hb.se
033 – 435 41 61
Du kan även kontakta vår administration som har telefontid måndag–fredag, kl. 10:00–12:00. Du kan även kontakta administrationen via e-post. För att administrationen ska kunna hjälpa till så snabbt som möjligt är det viktigt att du i ämnesraden skriver vilken utbildning du ska läsa.
Utbildning inom bibliotek, information, pedagogik och IT (A3)
- Telefon: 033-435 40 13
- E-post: a3@hb.se