Lea ser fram emot ett brett spektrum av karriärmöjligheter

Varför valde du att studera masterprogrammet Resursåtervinning – bioteknik och bioekonomi?

– Jag drogs till programmet eftersom det tar itu med de utmaningar samhället står inför i dag och dessutom lägger stor vikt vid praktiska tillämpningar, hållbarhet och de ekonomiska aspekterna av resursåtervinning. Det som tilltalade mig mest är att programmet inte begränsar mig till en akademisk karriär utan erbjuder ett brett spektrum av möjligheter.

Vad lär du dig på programmet?

– Programmet rymmer bred teoretisk kunskap och erbjuder en omfattande förståelse för resursåtervinning och bioteknik. Utbildningen sträcker sig bortom klassrummet genom att ge insikter i verkliga tillämpningar och möjligheter och praktisk erfarenhet från projekt med företag förbereder oss för yrkeskarriären.

Vad är det bästa med programmet?

– Dess styrka ligger i den perfekta mixen mellan teori och praktik, såväl som kombinationen av tillämpningar inom både industri och akademi. Möjligheten att göra ett årslångt examensarbete är ovärderligt, det ger djupa insikter och hjälper studenten att finna sin väg även efter examen.

Vad gjorde du innan du påbörjade dina studier vid Högskolan i Borås?

– Jag är ursprungligen från Tyskland där jag genomförde mina kandidatstudier inom molekylär biologi och bioteknik vid TU Dresden. Innan jag började på Högskolan i Borås tillbringade jag ett halvår i Leipzig, där jag gjorde praktik och arbetade på ett företag som specialiserat sig på odling av den svarta soldatflugan.

Vilka karriärmöjligheter har du efter dina studier?

– Programmet ger studenter möjligheten till flera olika karriärvägar, från forskning och ingenjörskonst till konsultverksamhet inom olika sektorer. Flexibiliteten möjliggör en sömlös övergång från studier till karriär inom industri eller akademi.

Vad drömmer du om att göra om fem år?

– Om fem år ser jag mig själv i en trygg roll på ett företag som aktivt arbetar med hållbarhet. Min dröm är att bidra avsevärt till en hållbar utveckling och för att göra en positiv inverkan.

Varför valde du att studera i Sverige och Borås?

– Mitt beslut att studera i Sverige, närmare bestämt i Borås, drevs av det unika med programmet inom resursåtervinning. Jag var öppen för att studera vart som helst där jag hade råd, och Sverige, med sitt välkända skandinaviska utbildningssystem, stack ut. Masterprogrammet passade också mina intressen perfekt och lovade en pedagogisk upplevelse som utmärkte sig.

Hur är studentstaden Borås?

– Borås är liten svensk stad som är otroligt välkomnande för internationella studenter. Dess hanterbara storlek gör det enkelt att ta sig runt, oavsett om det är till fots, på cykel eller med kollektivtrafiken. Naturen är nära och för de stunder du längtar till en större stad ligger Göteborg endast en kort bussresa bort.

Var är din favoritplats på campus?

– Min favoritplats måste vara bakgården till biblioteksbyggnaden där det finns ett bordtennisbord. Det är den perfekta platsen för att varva ner på rasterna, umgås med vänner och ta en mental paus från tentaplugg.

Vilka tips har du till de som vill söka samma program som du?

– Innan du hoppar på tåget, ta en ordentlig titt på programmets kursplan, gräv ner dig i institutionens forskningsområden och se om de stämmer överens med dina intressen. Det kommer att ge dig en bra känsla för vad du kan förvänta dig och om programmet är rätt för dig. Att tycka om det du gör, gör hela resan mycket mer tillfredsställande.  

Varför ska man studera på Högskolan i Borås?

– Högskolan erbjuder relativt små klasser vilket främjar starka relationer med lärare som kan ge ett utmärkt stöd. Detta skapar en idealisk inlärningsmiljö och gör det till ett bra val för blivande studenter.

Läs mer

Masterprogram i Resursåtervinning - bioteknik och bioekonomi

Text: Sara Lundgren
Foto: Sara Lundgren

Publicerad 2024-03-18