Mona ville få en djupare förståelse för maskinteknik


– Jag valde Industriell ekonomi – affärsingenjör med inriktning maskinteknik för att det är en bred utbildning. Företaget jag jobbar på producerar ventiler till olika typer av maskiner och jag ville få en större förståelse för maskinteknik, berättar hon.

Jag jobbar som produktionsledare i dag och har gjort det parallellt med utbildningen. Nu har jag en djupare förståelse för det jag arbetar med, vilket är väldigt viktigt för mig. Det ger mig ett annat tänk och jag känner mig självsäker i det mesta jag gör nu.

Vad tycker du om utbildningen?

–  Det bästa är själva bredden på utbildningen och att den matchar många olika typer av tjänster när du är klar. Vi har gjort allt från CAD, kodning, operationsanalys, Supply Chain, logistik, Lean, produktionsteknik, affärsredovisning, kurs i Excel, alltså väldigt mycket olika saker, vilket är roligt.

På vilket vis har du nytta av utbildningen i dag?

– Jag jobbar som produktionsledare i dag och har gjort det parallellt med utbildningen. Nu har jag en djupare förståelse för det jag arbetar med, vilket är väldigt viktigt för mig. Det ger mig ett annat tänk och jag känner mig självsäker i det mesta jag gör nu.

Hur ser din karriär ut framöver?

– Jag jobbar fortsatt på Parker Hannifin och bidrar till företagets framgång med innovativa idéer och erfarenhet. Vilken position jag har om några år beror på var i organisationen jag kan bidra mest för att min kompetens ska utnyttjas maximalt. Jag kommer fortsatt ha en ifrågasättande approach för att hela tiden bidra till att företaget utvecklas, samtidigt som jag själv utvecklas.

Vad tycker du om Högskolan i Borås?

– Det är en väldigt bra högskola, lärarna är väldigt kunniga och här finns flera bra utbildningar. Min favoritplats när jag är på campus är i biblioteket på tredje våning vid fönstret där jag kan blicka ut då och då i pluggandet. Om du engagerar dig i någon av studentföreningarna kan det bli ett riktigt roligt studentliv.

Är du tjej, så tänk på att min bransch behöver just fler tjejer. Det märker jag på min arbetsplats i dag där man tydligt visar att det är en arbetsplats som vill ha in fler kvinnor för att vi kan tillföra väldigt mycket.

Vad har du för tips till dem som funderar på att gå samma utbildning som du?

– Var beredd på att utbildningen har är en hel del matematik- och räknekurser. Se till att vara närvarande vid lektioner och fråga mycket, du är förmodligen inte ensam om att undra samma sak som du själv. Det finns möjlighet att studera utomlands en termin, ta vara på detta för det ger oerhört mycket.

– Är du tjej, så tänk på att min bransch behöver just fler tjejer. Det märker jag på min arbetsplats i dag där man tydligt visar att det är en arbetsplats som vill ha in fler kvinnor för att vi kan tillföra väldigt mycket.

Läs mer

Läs mer om Industriell ekonomi – affärsingenjör, 180 hp

Läs mer om utbytesstudier

Publicerades 2023-05-10

Foto: Solveig Klug