Specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning mot distriktssköterska, halvfart
Distriktssköterskans arbete är på många sätt självständigt med genomförande av avancerade bedömningar av hälsa och ohälsa, ställningstagande till behandling samt initiering av preventiva och hälsofrämjande insatser. Arbetet omfattar hela livscykeln utifrån en helhetssyn med fokus på den vårdande relationen samt individers och familjers egna hälsoresurser.
I utbildningen fördjupar du dina kunskaper i omvårdnadsarbete inom hälso- och sjukvård och folkhälsoarbete för barn, ungdomar, vuxna och äldre.
Utbildningen består av sju kurser som ger en fördjupning på avancerad nivå genom att du inhämtar kunskap och påvisar förståelse för begrepp, modeller och teorier inom ämnet vårdvetenskap. Bland kurserna ingår specialistsjuksköterskans vårdande och folkhälsoarbete, allmänmedicin innefattande allmän och specifik farmakologi samt förskrivning av vissa läkemedel, familjehälsovård med inriktning mot barnhälsovård och skolhälsovård, men också mot vuxna och äldre samt förskrivning av förbrukningsartiklar och tekniska hjälpmedel.
Utbildningen innebär deltidsstudier under fem terminer. Den ges på distans med ett antal campusträffar per termin och innehåller både teoretisk och verksamhetsförlagd utbildning.
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
Utbildningsplatser för studenterna vid Högskolan i Borås är i huvudsak förlagda till närområdet kring Borås inom Södra Älvsborg i Västra Götalandsregionen. I de fall det är möjligt kan VFU genomföras på annan ort.
Arbetsmarknad
Som distriktssköterska är du verksam inom primärvård, barnhälsovård, elevhälsovård, kommunal hälso- och sjukvård samt inom den privata sektorn. Du kan också arbeta inom företagshälsovården eller söka uppdrag utomlands. Specialistutbildade sjuksköterskor har möjlighet att vidareutbilda sig bl.a. mot arbetsledande befattningar. Det går också att gå vidare till forskarstudier och olika typer av utvecklingsarbete.