Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Högskolan i Borås har förlängt gul nivå till och med 8 november. Gul nivå innebär att verksamheten fortgår men att fysisk kontakt ska minimeras så långt det är möjligt. Undervisningen sker på distans så långt det är möjligt. Håll dig uppdaterad.

Etanolframställning av cellulosamaterial med inkapslad och flockulerad jäst


Projektet handlar om att effektivisera jäsningsprocessen genom lämpligt val och hantering av jästsvampar. Detta görs genom inkapsling av jäst innanför tunna membraner eller genom att använda flockulerad jäst.

Diarienummer

734-08

Startdatum

2009-01-01

Slutdatum

2010-12-31

Inkapsling och flockulering av jäst förbättrar de viktigaste faktorerna under jäsningen av ligocellulosahydrolysat: etanolutbyte, produktionshastighet och sockeromsättning. Projektet syftar till att ytterligare förbättra egenskaperna i inkapslade och flockulerande jästsystem, och till att möjliggöra överföringen av laboratorieresultat till den industriella miljön genom att:

  • förbättra inkapslingsmetodiken så att långsiktig, robust jäsning av hydrolysat kan genomföras till lägsta kostnad
  • förtydliga de cellulära mekanismer som är ansvariga för den förbättrade toleransen, utbytet, produktionshasigheten och sockeromsättningen, genom en detaljerad fysiologisk studie av inkapslad och flockulerande jäst.
  • simulera hela processen, optimera den avseende energibehovet, samt genomföra en ekonomisk analys.

Slutrapport

Se även " Makroinkapsling av celler för effektiva bioprocesser".