Biblioteksprofessorn med en storögd blick på världen

Ola Pilerot installeras som professor 22 april 2022.

Installationsföreläsning: Biblioteks- och informationsvetenskapens Opus operatum och Modus operandi
Datum och tid: 11 april kl. 09:45–10:20
Plats: C203, Högskolan i Borås

Läs mer om Akademisk högtid

Det är nu snart 20 år sedan han började arbeta på Bibliotekshögskolan, efter 15 år som yrkesverksam bibliotekarie. Den röda tråden genom Ola Pilerots forskarliv har varit intresset för hur folk interagerar med och förhåller sig till information av olika slag. Det är frågor som inte nödvändigtvis är kopplade till bibliotek, men ofta har fokus varit på just bibliotekspersonal.

– Jag har ett forskarideal som påminner om ett barns blick på världen. Du måste titta storögt på världen och ställa de till synes naiva frågorna. En sådan naiv fråga kan vara: Hur går det till, hur vet folk vad de ska göra på jobbet?

Forskningen som fått störst genomslag

Den av hans forskning som fått störst genomslag bedrevs i spåren av flyktingmottagandet 2015–2016. En omfattande studie om biblioteksarbete för nyanlända, som gjordes tillsammans med Francis Hultgren, fick stor spridning och tog honom ut på en turné genom landet.

– Jag blev en slags pratgubbe där jag i flera år var ute och pratade för bibliotekspersonal, på konferenser och i många olika sammanhang. Efter det fortsatte vi att forska om dem som forskningen riktar sig till, det vill säga nyanlända och deras sätt att nyttja bibliotek.

Frågorna fortsätter att engagera. I ett aktuellt forskningsprojekt som finansieras av Kulturrådet har han och Malin Ögland, universitetsadjunkt vid Bibliotekshögskolan, följt tre kommuners satsning på nyanlända som anställts som biblioteksguider. Ännu ett projekt finns på planeringsstadiet.

”Lätt och roligt att doktorera”

När Ola Pilerot berättar om resan från den där första grundkursen i litteraturvetenskap till professuren, låter det som en nöjsam resa. Att doktorera var ”lätt och roligt – jag slet inte mitt hår”, och forskningsmiljön på Bibliotekshögskolan beskriver han som ”ambitiös och levande”.

– Bibliotekshögskolan är en kul plats att vara på, med en spännande bredd i forskningen. Vi har störst forskningsmiljö inom området i Sverige och är även stora ur ett nordiskt, skandinaviskt perspektiv. Samtidigt konkurrerar vi med större lärosäten och kommer från en disciplin som är ganska liten, och därför får vi kämpa med konkurrens och synlighet.

Vid sidan om arbetet är skönlitteratur och film ett stort intresse. Ola Pilerot följer med i utgivningen, läser ofta flera böcker på samma gång och lyssnar gärna på ljudböcker tillsammans med sin fru och forskarkollega Jenny Lindberg.

– Skönlitteratur är en väsentlig del av mitt liv, men även film, musik och konst – jag är en sann humanist.

Ola Pilerot

Titel: Professor i biblioteks- och informationsvetenskap

Avhandling: Design researchers' information sharing: the enactment of a discipline (2014)

Senast lästa bok: Dolda gudar av Nils Håkansson. Läser hela tiden och har flera böcker på gång samtidigt.

Senast sedda film: Belfast.

Vad gör du helst en ledig dag: Jag sätter mig i bilen tillsammans med min fru, åker lite för långt så att vi hinner lyssna på en bok, stannar på en vacker plats och går på tur.

Hejar på: Jag och min yngsta son kollar mycket på fotboll, Premier League och Champions League. Jag följer så mycket som jag har samvete till. Av princip håller jag på Leeds, det har jag gjort sen jag var liten och jag har inte kunnat byta. Men på senare år har jag vänstrat lite och numera hejar jag på Liverpool. För att de vinner. Och så sjunger de så fint.

Läs mer

Ola Pilerots forskarprofil

Forskargruppen Informationspraktiker och digitala kulturer

Hur vet människor vad de ska göra på jobbet?