Årets alumner 2022: Stina Randestad och Elin Boardy

Det är med stolthet Högskolan i Borås meddelar att Stina Randestad och Elin Boardy är Årets alumner 2022.

Elin Boardy har en magisterexamen i Biblioteks- och informationsvetenskap och Stina Randestad har en masterexamen i konstnärlig modedesign. Båda har gjort tydliga avtryck inom sina respektive branscher.

Stina Randestad är en mycket uppmärksammad designer som har mottagit flera priser för sin kreativitet och kunskap när det kommer till design och material. Hon lägger dessutom ett stort fokus på hållbarhet och redesign, något som är mycket viktigt när det gäller dagens konsumtion av ”fast fashion” och framtidens sätt att arbeta mer hållbart.

Elin Boardy är bibliotekarie och författare som skrivit flera mycket uppskattade och prisade romaner. Detta samtidigt som hon är en inspirerande kraft inom skrivandet och kulturkonsumtion för unga. Hon har dessutom visat på ett stort kulturkapital i sin allmänbildning och är en förebild inom sitt område.   

–  Utmärkelsen Årets alumn är en hyllning till studenter som gör det där lilla extra efter examen och som är en inspiration för såväl studenter som medarbetare på högskolan. Elin Boardy och Stina Randestad är både goda förebilder och har gjort värdefulla insatser inom helt olika branscher. Deras insatser gör dem till goda ambassadörer för högskolan och visar vilken bredd av kunskaper och verktyg studenterna får med sig ut i arbetslivet. Utmärkelsen är även ett sätt för oss att lyfta alla medarbetare på högskolan och visa vilka ringar på vattnet vårt arbete bidrar till, säger högskolans rektor Mats Tinnsten.

Juryns motiveringar

Elin Boardy - ungdomsbibliotekarie och författare
”Med ett djupt engagemang och bred allmänbildning bidrar ungdomsbibliotekarien och författaren Elin Boardy till att öppna dörrar för nästa generation att upptäcka läsningens och litteraturens kraft och betydelse. Elin Boardy är en fantastisk förebild som uppvisar den mångfald, bredd och gedigna kunskap som väl representerar bibliotekariens viktiga roll i samhällslivet.

Elin Boardy är en mycket omtyckt författare som hittills publicerat fem uppmärksammade romaner. Den första nominerades till Borås Tidnings debutantpris 2009, hennes andra roman nominerades till Tidningen Vi:s litteraturpris 2011och år 2014 tilldelades hon Tidningen Vi:s författarpris för sin tredje roman. Hon har varit synlig som lagledare för sitt vinnande lag i programmet Kulturfrågan Kontrapunkt på SVT, ett sammanhang där hon utanför yrke och författarskap använder sina kunskaper på ett sätt som gjort henne känd och erkänd i kultursverige.”

Läs intervjun med Årets alumn Elin Boardy

Stina Randestad - designer
”Stina Randestads arbete är lika mycket ett konstuttryck som det är kläder. Stina använder material, form och färg på ett enastående sätt som utmanar våra föreställningar om hur kläder ska se ut och bete sig. Samtidigt har hon inkorporerat ett tydligt miljö- och hållbarhetsperspektiv i sin designprocess. Något som inte bara tyder på en stark känsla för uttryck och form, utan även på exceptionell kunskap inom materiallära och redesign.

Med sin unika blick för form och design blev hon tidigt uppmärksammad och vann 2018 ”TEK /Swedish Fashion Council Award and Scholarship for Hybrids”. Hon blev samma år tvåa till danska priset ”Designers’ Nest for Hybrids” och var finalist för det amerikanska priset ”Dorothy Waxman Textile Design Prize for Hybrids”. Hon har också nominerats till “Newcomer Of The Year, H&M and ELLE Magazine Award” 2022. Hon har även tilldelats ett flertal andra priser för sina kreationer. Stina Randestad är inte bara en alumn i särklass, utan även en förebild för alla inom textilbranschen med sin unika förmåga att ta både design och miljö i beaktning i sitt arbete.”

Läs intervjun med Årets alumn Stina Randestad

Om utmärkelsen Årets alumn

Utmärkelsen Årets alumn inrättades 2020 av Högskolan i Borås för att uppmärksamma förtjänstfulla insatser av tidigare studenter och går årligen till två personer. Årets alumn tilldelas ett diplom, en plats på högskolans ”Wall of Fame” och möjlighet att gästföreläsa.

Nomineringar till Årets alumn kan lämnas av alla med anknytning till Högskolan i Borås såsom personal, studenter, studentkår och högskolans alumner. Beslut om vem som tilldelas utmärkelsen fattas av högskolans rektor efter förslag av en jurygrupp bestående av prorektor (ordförande), representanter från högskolan, studentkåren, Borås Näringsliv och Sparbanksstiftelsen Sjuhärad.

Intervjuer med tidigare alumner

Mattias Henrikssson, lärare inom fritidshemsverksamhet

Anna Borgström, VD på IT-företaget NetClean Technologies

Hanna Claesdotter, designtekniker

Fredrik Logenius, dataekonom och IT-entreprenör