Utbytesterminen i Tyskland resulterade i praktik på Puma

Varför ville du genomföra en utbytestermin?

– Jag är en öppen person som tycker om utmaningar och nya upplevelser, innan min utbildning så hade jag bland annat rest i Asien och även bott ett par år i London. Så när chansen att plugga utomlands dök upp var det en självklarhet för mig. 

Hur kommer det sig att du valde Hochschule Niederrhein? 

– Tyskland är känt för tekniska textilier, vilket jag har ett intresse för. Framför allt så hade jag fått upp ögonen för sporttextilier efter att ha genomfört en praktik hos Peak Performance tidigare under utbildningen. Jag visste att skolan var bra, men även pandemin bidrog till att jag valde att genomföra utbytet inom Europa. 

Vad var de största skillnaderna jämfört studierna i Borås?

– I Borås läser vi två kurser parallellt med ungefär två föreläsningar på 3 timmar i veckan. I Tyskland läste vi istället flera kurser samtidigt där föreläsningarna var 45 minuter och vi gick i skolan nästan varje dag från åtta på morgonen till sex på kvällen. Vi behövde också plugga utanför det, så det var rätt intensivt men i och med att Tyskland samtidigt var i lockdown så var det ju inga problem med att fokusera på studierna. 

– En annan skillnad är att kurserna var mer riktade gentemot textilteknologi jämfört med min utbildning hemma, så jag fick en annan djupförståelse för textilier. I en av kurserna kom jag i kontakt med en lärare som deltog i ett projekt för hur textilier kan bidra till att undvika att smittspridning av Covid-19 genom svamp som är bakteriedödande. Detta resulterade i att jag sedan valde att skriva om det i mitt examensarbete och anpassade ämnet till min utbildning. 

Ditt utbyte resulterade sedan i en praktikplats hos Puma, hur då?

– Efter att utbytet var slut så var mina kurser från Borås fortfarande på distans, så jag valde att stanna kvar i Tyskland och skrev mitt examensarbete därifrån. Samtidigt så letade jag efter praktikplatser och sökte bland annat till Puma vars huvudkontor ligger i Tyskland. Jag blev kallad till intervju och det visade sig att min blivande chef som höll i intervjun själv hade studerat vid Niederrhein, så hon hade en förståelse för vilka kunskaper jag besatt därifrån. Hon kände även till Textilhögskolan och tyckte att jag hade en intressant bakgrund med blandade kunskaper. 

Vad får du göra under praktiken? 

– Tjänsten heter Product Line Management där jag är involverad i hela processen från idé till slutgiltig produkt och skapar presentationer för att kommunicera produktstrategier. Jag uppdaterar och skapar stilar i våra interna PRM system (Partner Relationship Management), alltså ett system som kommunicerar produktinformationen till exempelvis våra produktutvecklare i Hong Kong. Därefter gör jag research för marknadsundersökningar, konsumentforskning och konkurrensanalyser för vidare säsonger. Vid sidan av detta så är jag även med i ett hållbarhetsteam som hjälper till att leda företaget framåt mot en mer hållbar utveckling. 

Vad har du för rekommendationer till andra som funderar på utbytesstudier och praktik utomlands?

– Jag tycker verkligen att man ska ta möjligheten om den ges, livet i Sverige kommer alltid finnas kvar, men möjligheten att plugga utomlands kommer kanske inte lika ofta. Vänner och partners finns kvar, så jag tycker man ska ta chansen man blir erbjuden och kör på! Det är värt det. 

– Jag tycker också att man ska försöka hitta sin egen väg över var en vill hamna. Jag har till exempel pluggat textilt management och kombinerade det sedan med kurser i Tyskland som var mer tekniskt inriktade, för att också under min studieperiod ha gjort praktik inom produktutveckling. Så även fast jag har läst management så har jag kunnat utöka mina kompetenser med olika sidospår. 

Läs mer

Kandidatprogram Textilt Management, inriktning mode och handel

Om utbytesstudier

Om Erasmus+ praktik

Text: Gustav Kibe
Foto: Privat
Publicerades: 2021-10-13