Välkommen till ForskarFredag i Borås!

I år håller vi till i några av labben på Textilhögskolan och Textile Fashion Center, på Navet och inte minst Textilmuseet. 
Anmälan till aktiviteterna öppnar 15 augusti. Först till kvarn!

Program 2022

 • Studiebesök för årskurs 6–9
  Under tre förmiddagar bjuder vi in skolklasser att träffa forskare, göra experiment och olika aktiviteter i Textilhögskolans labb, på Navet och Textilmuseet. 
  Läs mer och anmäl din klass här

 • Låna en forskare
  Under sista veckan i september (vecka 39) kan skolor låna en av våra forskare för ett besök, fysiskt eller digitalt. Du bokar en forskare via Vetenskap och allmänhets nationella bokningssida. Skolor kan söka på forskare i hela landet, och filtrera forskare efter plats och ämne.
  Till bokning av Låna en forskare  Fler forskare och tider tillkommer under hela augusti. 

 • Hur blir man forskare?
  Kom till Navet och träffa doktorander från Chalmers och GU. Doktoranderna kommer att berätta om sin forskning, vägen dit, om att vara student.
  Eleverna får även testa på labbar och experiment som doktoranderna har med sig.
  För gymnasieelever. Besöket är 90 minuter, tisdag–onsdag 27–28/9.
  För information och bokning mejla Fedoua Beckerman.

 • Pop up-forskning på stan
  Vad tycker vi konsumenter om kyldörrar i affärerna? Blir vi mer eller mindre sugna på att shoppa? På eftermiddagen fredag 30 september dyker Ulla Lindberg, teknologie doktor i resursåtervinning, upp på ICA City Knalleland för en demo tillsammans med Navet, som också testar att göra glass med flytande kväve. 

Om ForskarFredag

ForskarFredag är en del av European Researchers' Night som är ett initiativ av EU-kommissionen. I Sverige anses arrangemanget vara den mest spridda vetenskapsfestivalen i landet med aktiviteter från Lund till Luleå. Högskolan har varit medarrangör sedan år 2008 där vi under åren har lånat ut forskare till skolklasser och bjudit in till studiebesök, arrangerat forskarcaféer och tävlingen Forskar Grand Prix.

ForskarFredag i Borås 2022 är ett samarbete mellan Högskolan i Borås, Navet Science Center och Textilmuseet. Föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA, samordnar ForskarFredag nationellt. Delar av ForskarFredag i Borås finansieras av EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont Europa,GA-nr 101061464.

Läs mer om ForskarFredag i hela Sverige


Kontakt

Lina Färm, projektledare för ForskarFredag vid Högskolan i Borås
Fedoua Beckerman, projektledare for ForskarFredag vid Navet Science Center

Läs om tidigare ForskarFredag

Visning av Smart Textiles Showroom

Här kan du se den guidade visning som streamades under ForskarFredag 2020. Kolla in forskning i framkant bestående av högst verkliga textila prototyper, materialprover och produkter på mark­naden. Till exempel textila muskler, lysande tyger och kläder tillverkade av trä.