Större och bredare – lyckad upplaga av vetenskapsfestivalen ForskarFredag

Lena Hedén forskar om metoder för att lindra rädsla och smärta, framför allt vid nålstick. Som en av sju forskare deltog hon i aktiviteten Låna en forskare och gjorde besök både på mellanstadiet, högstadiet och träffade kuratorer på Karolinska Universitetssjukhuset.

– Det var fantastiskt att träffa dessa barn och engagerade lärare som verkligen ville ge sin klass något extra. Femmorna hade förberett frågor om allt ifrån vilken favoriträtt och religion jag har, till om jag forskat om något annat någon gång. Årskurs 8 var modiga och vågade fråga mig direkt på Zoom om några saker som relaterade till vaccin och blodprov. Kuratorerna på Karolinska var engagerade, de arbetade med både barn och vuxna med långa vårdtider, säger Lena Hedén, som är biträdande professor vid Institutionen för vårdvetenskap.

Under en solig höstdag i Stadsparken i Borås fick elever och förbipasserande allmänhet håva efter smådjur i Viskan. Ola Svensson, docent i evolutionär ekologi som också undervisar förskollärare och lärare vid Högskolan i Borås, hjälpte till att artbestämma småkrypen och svara på frågor.
– Eleverna tycker det är roligt att håva, titta på djuren i mikroskop och också ta reda på vad det är de har fångat, säger Ola Svensson.

Se filmen där Ola Svensson berättar om aktiviteten.

Vänligen Acceptera dina cookies för att titta på innehållet.

Testade gymnasieelevernas minne

Tidigare i veckan hälsade 150 gymnasieelever från Sven Eriksonsgymnasiet och Bäckängsgymnasiet på hos Navet Science Center, där doktorander från Högskolan i Borås och Göteborgs universitet tog hål på en del fördomar om vem som kan bli forskare och hur vägen dit kan se ut. Från Högskolan i Borås medverkade Sabrina Kopf och Tugba Sapmaz Wikström, doktorander vid Institutionen för resursåtervinning och samhällsbyggnad och Ulf Johansson, doktorand vid Institutionen för vårdvetenskap. Eleverna fick undersöka hur olika textila fibrer påverkas av eld, och hur svårt det kan vara att komma ihåg detaljer från en bild du bara tittat på en liten stund.

Runda chokladkakor på ett fat.

Vetenskapsfestivalen ForskarFredag avslutades också på Navet, där små och stora besökare fick testa chokladkakor som bakats med svampprotein istället för mjöl. Det är ett hållbart livsmedel i och med att det kan produceras lokalt, görs på svensk havre och inte innehåller några tillsatser eller bindemedel. Produkten är ett resultat av det EU-finansierade projektet Ways2Taste, som avslutades i fjol och vars resultat nu tas vidare i företaget Millow.

– I projektet utvecklade vi ett flertal livsmedelsprodukter – exempelvis burgare, nuggets, köttbullar och kakor. Alla med en låg miljöpåverkan och med ett högt näringsvärde, berättar Swarnima Agnihotri, universitetslektor i resursåtervinning och forskare i projektet, som medverkade tillsammans med Coralie Hellwig, Chief Product Officer på Millow och Neda Rousta, doktor i resursåtervinning.

Årets ForskarFredag i Borås arrangerades av Högskolan i Borås och Navet. Aktiviteterna löpte som vanligt under hela sista veckan i september. Vetenskapsfestivalen arrangeras från norr till söder och samordnas nationellt av Vetenskap och allmänhet.

Anita Pettersson besökte Sandgärdskolan i Borås. Foto: Sandgärdskolan

Dessa forskare medverkade i Låna en forskare

Anita Pettersson forskar om hur vi kan ta hand om allt skräp som vi producerar. Något vi faktiskt är ganska bra på i Sverige.

Emelie Hultberg berättade om varför det är ett problem att vi i dag köper så mycket kläder, och om sin forskning som handlar om second hand, re-design och andra cirkulära praktiker.

Erik Wiezell kombinerar jobbet som läkare med att forska och undervisa. Han berättade om hur man kan använda teknik och artificiell intelligens för att bedöma en människas akuta tillstånd, och om att aldrig sluta vara nyfiken.

Getahun Yacob Abraham forskar inom pedagogik och är intresserad av utbildning i relation till demokrati och samhälle.

Hannes Göbel forskar om digital innovation och transformation. Just nu är han särskilt intresserad av hur artificiell intelligens och mänsklig intelligens kan kombineras för att organisationer skall kunna fatta bättre beslut.

Lena Hedén forskar inom hälso- och sjukvård för barn och ungdomar, och berättade om vad du själv kan göra för att minska rädsla och smärta vid till exempel nålstick.

Wivica Kauppi forskar om ambulanssjukvård och berättade om sitt arbete med patienter som har svårt att andas.

Läs mer

ForskarFredag i Borås 
ForskarFredag i hela Sverige