E-böcker

Söka efter e-böcker

Som för allt material som biblioteket har tillgång till söker du även efter e-böcker i söktjänsten Primo. I Primo kan du avgränsa dig mot till exempel "Böcker" eller "Bokkapitel" och "Fulltext" om du vill fokusera sökningen på e-böcker. Du kan också söka e-böcker via leverantörernas egna plattformar.

Guider till e-böcker

E-böckerna finns tillgängliga från flera leverantörer vilket innebär att villkoren för att ta del av e-böcker ser olika ut beroende på plattform. Nedan finns guider till flera av våra e-boksleverantörer.

Bloomsbury Ebook Central Ebsco eBook Collection Elib Emerald Insight Gale eBooks Knovel OECD Library O'Reilly E-books Oxford Academic Royal Society of Chemistry SAGE Knowledge ScienceDirect SpringerLink Taylor & Francis e-books Wiley Online Library

Läsa e-böcker på datorn

De flesta av bibliotekets e-böcker kan läsas online eller laddas ner till din dator. Exempel på en programvara som ofta behövs för att ladda ner och läsa en e-bok är Adobe Digital Editions. I en del fall krävs att du skaffar dig ett Adobe ID för att kunna ladda ner och läsa en e-bok.

Om du befinner dig i högskolans lokaler och använder någon av de stationära datorerna finns alla programvaror installerade. Du hittar dem i huvudmenyn. I de fall du använder dig av Adobe Digital Editions behöver du ange ditt Adobe ID.

Läsa e-böcker på mobiltelefon och surfplatta

Det är möjligt att läsa de flesta e-böckerna på mobiler och surfplattor. Appar för det finns att tillgå kostnadsfritt via App Store och Google Play. Rekommenderade appar är  Adobe Digital Editions eller PocketBook Reader (för Android). Dessa appar behöver auktoriseras med ditt Adobe ID.

DRM

DRM (Digital Rights Management) är det som gör att det finns begränsningar i till exempel lånetid, utskriftsmöjligheter och kopieringsmöjligheter.

Filformat

Epub är ett flödande format vilket gör att texten anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. E-böcker i epub-format är anpassade för att läsas på mobila enheter, till exempel läsplattor och telefoner.

Pdf är i grund och botten ett statiskt format. Det innebär att sidan ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra den svårläst på mindre skärmar. Om du laddar ner en e-bok i pdf-format kommer den att lämpa sig främst för läsning på en dator eller på en läs-/surfplatta med stor skärm.

Frågor om e-böcker

Om du har frågor om e-böcker kan du kontakta biblioteket så hjälper vi dig.

E-post: biblioteket@hb.se